Tannbleking

Tannbleking – Sikkerhetstips

Hvite, vakre smil er noe de aller fleste ønsker seg, og flere og flere har slått øynene opp for tannblekingsprodukter de siste årene. Tannbleking kan man kjøpe på internett i form av ”strips” eller skinner og blekegele, eller man kan få det gjort hos tannlegen.

Det er sjeldent noen sideeffekter ved bruk av disse produktene så lenge man følger instruksjonene, men det kan skje. Den vanligste bivirkningen er midlertidig følsomme tenner. Før man setter i gang med tannblekingen bør man derfor ha noen tips i bakhodet for å holde munnen og tannkjøttet friskt.

Ta en tur til tannlegen først
Det første man bør gjøre er å oppsøke en tannlege for rensing av tennene, og for å få sjekket at tenner og tannkjøtt er friskt. Kanskje er en grundig rens også alt som skal til for å oppnå ønsket effekt.
Ved å besøke tannlegen får man også sjekket om man har hull. Tannbleking skal i utgangspunktet ikke ha noe å si selv om man har hull, men videre forskning kan alltids vise noe annet, så det er lurt å være på den sikre siden.

Tannlegen sjekker som sagt også om tannkjøttet er friskt. Inflammasjon i tannkjøttet er ikke ønskelig når man skal bleke tennene. Tannblekingsproduktene inneholder nemlig hydrogenperoxid, som kan føre til ytterligere irritasjon ved kontakt med tannkjøttet.

Tannlegen kan også ha noen tips i forhold til hvilke produkter man burde bruke, og hvor stor effekt man kan forvente seg. Effekten varierer fra person til person. Om tennene naturlig er gule vil man ikke kunne forvente å få like god effekt som man ville fått om de var naturlig hvite.

Tenk på styrken til tannblekingsproduktet
Tannblekingsprodukter ment til hjemmebruk inneholder peroxider (det gjør også produktene som tannlegen benytter seg av), oftest karbamidperoksid. Disse kan ha ulike konsentrasjoner, gjerne 10%, 20% eller noe mer. Man bør velge et produkt som med middels høy konsentrasjon, ikke den laveste og ikke den høyeste. Dette fordi de med lav konsentrasjon ikke alltid gir noen særlig synlig effekt. De med høyest konsentrasjon har på sin side lettere for å irritere tannkjøttet. Prøv derfor med et middels sterkt blekeprodukt først. Om du ikke oppnår ønsket effekt kan du forsøke med en høyere konsentrasjon.

Følg bruksanvisningen
Bruksanvisningen er ment til å brukes. Å la blekestrips eller blekegel være på tennene lenger enn angitt kan irritere tannkjøttet. Lengre bleketid gir ikke nødvendigvis bedre resultat. Peroxidene brukes også opp underveis, og vil dermed ikke gi effekt etter en stund. Ofte er det nok å bleke tennene 1-2 ganger per dag i 30 min i noen dager (1-2 uker).
Etter hver behandling skal du også unngå syreholdige drikker som brus og juice i et par timer for å beskytte tennene. Vær også forsiktig med tannpuss rett etter behandlingen, fordi emaljen blir midlertidig svekket som følge av peroxiden.

Et par ting å tenke på
For å være på den sikre siden er det ikke anbefalt at gravide eller ammende bleker tennene. Vent heller en stund til.
Vær også obs på at det kun er naturlige tenner som blekes, kroner og lignende vil ikke ha noen effekt av blekingen.
Sensitive tenner eller irritert tannkjøtt er også ting man skal tenke på når man bleker tennene. Noen vil oppleve ising, eller sensitivitet i forhold til kald og varm mat/drikke. Denne sensitiviteten er midlertidig og vil gå over etter en stund, men kan for noen føles ubehagelig. Opplever man kraftig ising eller veldig betent tannkjøtt bør man avslutte behandlingen, i minst noen dager eller uker.
Ikke bli avhengig av tannblekingen
Det er fort gjort å havne i en ond sirkel når man først setter i gang med tannbleking. Dette fordi man selv ikke alltid ser hvor hvite tenner man faktisk har. Man kan gjerne friske opp fargen en gang i blant, men man trenger ikke benytte seg av en full kur hver gang. En dag eller to er oftest nok.

Ønsker du å lese mer om tannbleking kan du ta en titt på disse postene:
Tannbleking – Hvordan virker det?
Hjemmebleking – hvite tenner, billig, raskt og enkelt!
Karbamidperoksid vs. Hydrogenperoksid

Comments are closed.