Tannbleking

Tannbleking – Hjemmebleking

Tannbleking

“Problemene” først:
Produkter man får kjøpt i butikk, eller på internett finnes i form av blekeskinne-systemer, skinnefrie systemer (whitestrips), og “paint-on” produkter. Hovedproblemet med bruk av slike OTC (over the counter / over disk) produkter er at man ikke får noen tannsjekk og diagnose i forhold til misfargingen. Dermed kan blekingen føre til at man rett og slett dekker til symptomene av andre problem.

Hvorfor er det et problem at blekingen dekker til andre symptomer?
Fordi misfargede tenner kan komme på grunn av ikke-vitale tenner, karies, mørke restaurasjoner, flekkete restaurasjoner, fluorose, eller en patologisk tilstand. Derfor er det anbefalt at man får undersøkt tennene og munnhulen før en setter igang med blekingen. Dette gjelder spesielt dem som er i tvil om det er noe utenom det vanlige (annet enn kaffe, røyk, snus o.l.) som gir misfargingen, og pleier normalt ikke å være et problem hos de fleste.

Utviklingen av hjemmeblekingsproduktene – en tydelig endring i positiv retning de siste årene.
Før i “gamle dager” ga ikke OTC-produktene noen særlig effekt. Prisen var lavere enn hos tannlegen, men på grunn av deres ineffektivitet måtte man kjøpe ganske mye av disse før man oppnådde samme effekt som hos tannlegen, og da var lommeboken fort like tom likevel.
Nå i det siste er disse produktene blitt langt mer effektive og de er lettere å ta i bruk.
Man kan kjøpe såkalte “whitestrips” som fungerer som en slags plastfolie som limer seg til tannen, og inneholder relativt høy konsentrasjon av hydrogenperoksid. Disse gir god effekt, men selges ikke i Norge (ihvertfall ikke i skrivende stund). Crest whitestrips er et eksempel på et slikt produkt. Disse er mye brukt i USA.

Hvilke produkter får man da kjøpt i Norge?
I Norge selges det hovedsaklig blekeskinne-systemer. Disse tilpasses hver enkelt ved at skinnen varmes opp i varmt vann og så puttes i munnen hvor den stivner og lager avtrykk av tennene. Deretter påfører man blekemiddel på denne skinnen og setter de i munnen i alt fra 30 min til 60 min. Eksempel på et slikt produkt er Dentaworks. Ved å bruke skinner oppnår man en jevn farge, og får dekket alle tennene (i motsetning til strips, som kun dekker de tennene man ser når man smiler).
Ellers finnes det også produkter som kan pensles på tennene, men disse midlene vaskes raskt bort av spytt og har begrenset effekt.

Er det farlig å bleke tennene selv?
Det er så langt ingen studier som viser at tannbleking er farlig, hverken hos tannlegen eller hjemme. Man kan oppleve sensitive tenner i den perioden man bleker tennene, men dette er normalt, vil avta, og gå over etter en stund. Om man opplever kraftig ising eller sensitivitet bør man ta pause fra blekingen noen dager, slik at tennene får gå tilbake til normalen.

Hva med kreftfaren ved tannbleking, eksisterer den?
Det er påstått at tannbleking kan gi økt fare for kreft, men det er ingen som har påvist dette. Hydrogenperoksid har alle i kroppen naturlig, og man bruker dette stoffet i mye annet (kosmetikk bl.a.) som vi benytter oss av daglig. Høye doser av oksideringsmidler er likevel ikke anbefalt å bruke over lang tid, så man bør ikke overdrive. Det forskes mye på området, men som sagt, man har ikke funnet en sammenheng mellom tannbleking og kreft. Det er derfor ansett som sikkert å ta i bruk blekemidler.

Comments are closed.