Fysiologi, Sirkulasjon & Lymfesystem

Lymfesystemet

Oppbygning og funksjon:

Når vi hører om lymfe, tenker de fleste av oss på selve lymfeknutene. Vi vet at de sitter på halsen og i lysken, men dette er kun en liten del av lymfesystemet.

Det finnes flere hundre lymfeknuter som sitter på forskjellige steder i kroppen. De er en del av et større samvirkende lymfesystem.

Lymfesystemet er et transportsystem som jobber sammen med blodomløpet i kroppen.

Det forgrener seg parallelt med arterier og vener.

Lymfesystemet omfatter egentlig to organsystemer: lymfeåresystemet og immunsystemet. Disse har stor funksjonell tilknytning til hverandre.

Lymfeåresystemet samler opp vann og proteiner fra vevsvæsken rundt cellene i nesten alle kroppens organer, og fører det gjennom lymfeårene tilbake til blodbanen. Væsken kalles lymfe når den er kommet inn i lymfeårene.

Immunsystemet er et av kroppens forsvarssystemer, og består av celler som dels befinner seg inne i lymfeåresystemet og blodårene, dels ute i vevene. Lymfocyttene utgjør den viktigste celletypen i immunsystemet.

Blodomløpet er et lukket kretsløp og består av vener og arterier. Det kan sammenlignes med et forgrenet rørsystem, der hjertet er motoren. De store arteriene som er vanskelige å trenge gjennom, fører blodet ut til kroppens organer, der de forgrener seg utover og blir til stadig mindre, mer gjennomtrengelige blodkar (kapillærer). Når kapillærene senere forlater kroppens organer, samler de seg i større blodkar igjen, altså venene.

Venene fører blodet tilbake til hjertet. Kapillærene slipper lett blodet gjennom for at kroppen skal kunne motta og sende av gårde ulike stoffer. Arteriene tilfører kroppens organer næring og oksygenrikt blod. Venene transporterer bort avfallsstoffer og oksygenfattig blod fra organene. Stoffer som kroppen ikke kan bruke, utsondres deretter via lever og nyrer.

Lymfesystemet er oppbygd på nesten samme måte.

Det består av større kar, mindre kapillærer samt lymfeknuter. I motsetning til blodomløpet er imidlertid dette et enveisrettet system. Lymfesystemet begynner med små lymfekar som starter blindt i kroppsvevet. Disse karene tar opp og transporterer bort lymfen. Lymfe inneholder blant annet væske og proteiner, og er i motsetning til blod en klar væske. Lymfen transporteres til lymfeårene og deretter videre til de store lymfegangene som til slutt tømmer seg i venene der lymfesystemet og blodomløpet føres sammen. Lymfen drives framover i lymfeårene av blant annet rytmiske sammentrekninger i veggen på lymfekarene.

Med andre ord har både vener og lymfekarene som oppgave å føre bort slaggstoffer. Venene klarer likevel ikke den oppgaven alene, da visse stoffer – som for eksempel store proteinmolekyler – bare kan tas opp og transporteres bort av lymfekarene. De er nemlig mer gjennomtrengelige.

Overskuddet av væske transporteres videre ut i lymfesystemet til lymfeknutene, som har en viktig regulerende og filtrerende funksjon.

Skader på lymfesystemet fører til at væske og proteiner blir liggende igjen mellom cellene ute i vevet. Når en kroppsdel hovner opp på grunn av at det samler seg lymfe i vevet, kalles det for lymfødem.

Primært lymfødem – defekt fra fødselen av.

Sekundært lymfødem – etter skade eller operasjon